t f y r
^

A Póker szabályai – Texas Holdem – Omaha

Mivel a partypoker mindenki számára elérhető és igazán frappans időtöltés, talán nem rossz dolog ha elindulunk az alapoktól és leírjuk a póker szabályokat.

A „póker” elnevezés több olyan kártyajátékra is vonatkozik, melyekben a játékosok a birtokukban lévő lapok értékére fogadnak. A pókerjátékban fontos szerepe van a közös kasszának, amelybe a játékosok tétjei kerülnek, és végül az a játékos nyeri el, aki a legerősebb kezet birtokolja a mutatáskor, vagy olyan tétet tesz fel, amelyet ellenfelei közül senki nem tart.

Texas Holdem

A Texas Holdem a világ legnépszerűbb póker játéka.A szabályai nagyon hamar elsajátíthatók,de tapasztalatnak egy élet is kevés.

A Texas Holdemnél 2 kártyát kap minden játékos..Középre 5 lap kerül ezek a közös lapok.Ezeket bárki felhasználhatja.tehát 7 lapod van amiből azt a legerősebb 5 lapból álló kezet kell összehozni a legerősebb kombinációt alkotva.a.Ez azt jelenti ,hogy nem kötelező felhasználni a kezünkben levő lapokat,hanem mind a 7 lapot használhatjuk akár csak a többi játékos.

Az osztás

Az osztás alatt azt értjük mikor a Dealer(osztó) gombon levő ember kiosztja a lapokat, az órajárással megegyezően.2 lapot kap minden játékos,de ezt a 2 lapot csak ő láthatja senki más.

Pre-flop

Pre-flop a játékosok megteszik a licitjeiket.Legelőször a nagyvak után levő játékos kezdi a licitet.Az órajárással megegyezően folynak a licitek. Nem kötelező játékban maradni el is dobhatod a lapodat, amit szakszóval foldnak (dobás) hívunk. De ha játékban akarsz maradni akkor megadhatod (call) vagy emelhetsz (bet) a lapjaidtól függően.

Flop

Flopnak azt nevezzük mikor az asztalra közös lapként 3 lap kerül kiosztásra. Ezek a lapok felfordítva vannak és mindenki látja őket, és bárki használhatja. A lapok kiosztása után kezdődik megint a licitkör, de itt már a kisvak kezdi a licitet nem a nagyvak melletti játékos. Itt is emelhetünk, tarthajuk vagy akár el is dobhatjuk a lapot. Ha mindenki eldobja a lapjait, akkor az egyedüli bennmaradt játékos viszi a potot (középen levő összeg).

Turn

A negyedik lap is kiosztásra kerül.Ugyanúgy a kisvaktól kezdődik a liciit mint a flopkor.A turnon ugyanazt csinálhatjuk mint a flopon.

River

Az utolsó v agyis az ötödik lap kerül középre közös lapként.Összesen a 7 lapod van amiket felhasználhatsz.Kezdődik megint a licit kör a megmaradt játékosokkal.

Showdown

Itt eldől,hogy a 7 lapot felhasználva kinek van a legjobb keze.A legjobb kézzel rendelkező játékokos nyeri a potot.Előfordul,hogy 2 vagy több embernek azonos erősségű lapja van,ilyenkor a pot annyi részre oszlik ahány játékos felé,ahányan azonos erősségű de győztes kézzel rendelkeznek

Omaha

Az omaha mostanában nagyon népszerű lett, mivel sokkal izgalmasabb és nehezebb tud lenni mint a póker..Az Omaha annyival izgalmasabb, hogy itt kezdéskor 4 lapot osztanak ki minden játékosnak, és itt a 4 lapból 2 lapot fel kell használni(hiába van 4 azonos lapod nincs pókered abból csak egy párat tudsz értékként felhasználni..Az asztalra 5 közös lap kerül amit bárki felhasználhat, de csak 3 lapot.

Az osztás

Az osztó(dealer) oszt mindenkinek 4 lapot,amit csak a játékos láthat.Az osztó az órajárással megegyezően osztja a mellette levő játékostól kezdve.

Pre flop

A nagy vak melletti játékos kezdi a licitet (dob,tart emel) miután mindenki megtette a lépéseit következik a flop, ahol 3 közös lap kerül kiosztásra

A flop

3 közös lap kerül középre és kezdődik a licit.A preflophoz hasonló módon.Ha tartja akkor ha senki nem emel jön a flop.De ha valaki rá emel a tartásosodra nyitásodra,  akkor vagy dobsz vagy tartod vagy ráemelsz ismét. Minden egyes megjátszott mozdulatodnál figyelembe kell venni a kezedben levő lapokat és az asztalon elhelyezkedő lapokat is azért, hogy megfelelően tudd meghozni a döntésedet.

A turn

A negyedik lap is az asztalra kerül. A licit hasonló a flophoz.

River

Az ötödik lap is az asztalra kerül. Licitkör

Showdown

A showdownt az nyeri akinek a legjobb lapja a saját 2lapjából és a az asztalon levő 3 lapból.A showdown elött is lehet nyerni a játékot úgy , hogy mikor emelsz nem tartja senki, vagy ha nagyvakban vagy és mindenki eldobja.Ekkor egy újabb osztás következik ahol hasnoló menete lesz a játéknak mint az itt leírtak.

A lapok erőssége

A pókerben a lapok erőssége dönt, a tudás és a szerencse mellett.

1.Royal Flush egyszínű AKQJT lapok,A legerősebb lap a pókerben

2. Straight Flush egyszínű sor

3.Four of kind( póker )

4. Full House egy drill és egy pár

5. Flush egyszínű lapok

6. Straight (sor) egymás után következő 5 lap

7. Three of Kind(drill) 3 azonos lap

8. Two pair ( 2 pár )

9. Pair ( egy pár)

10. High card a legnagyobb lap dönt akkor ha senkinek sincs semmilye.Ha 2 azonos lap van akkor a Kicker második lap az azonos lap mellett dönti el.

További szabályok itt.

«
 
»

Reply